ورژن

بیماری آریتمی قلبی

بیماری آریتمی‌ قلبی در واقع به ضربان نا‌منظم قلب می‌گویند.اگر شما مبتلا به این‌بیماری باشید ضربان قلب شما ممکن است خیلی سریع یا خیلی کند و یا نامنظم باشد.معمولا بیماری آریتمی قلبی بیماری خطرناکی نیست اما اگر ضربان‌های قلب شما نامنظم باشد، می‌تواند ناشی از آسیب دیدگی و یا ضعیفی قلب شما باشد.آریتمی‌قلبی می‌تواند علائم و عوارض خطرناک و حتی کشنده ایجاد کند.
در این‌مقاله، ما به بحث در مورد آریتمی قلبی و علائم آن و عوارض این‌بیماری صحبت می‌کنیم. ما همچنین در این‌جا روش‌های درمان آن را برای شما آورده‌ایم.

بیماری آریتمی قلبی چیست؟

بیماری آریتمی قلبی به مجموعه‌ای از شرایطی می‌گویند که باعث می‌شود که ضربان قلب شما آهسته یا سریع یا نامنظم بشود.

در این‌مقاله چند نوع از آریتمی قلبی را مثال زده‌ ایم، از جمله:

  • برادی کاردی(bradycardia) یا ضربان آهسته قلب: زمانی که ضربان قلب شما کند است.
  • تاکی کاردی(tachycardia) یا ضربان سریع و تند قلب: زمانی که ضربان قلب شما سریع تر از حد معمول است.
  • ضربان نامنظم قلب: که به عنوان دو اسم فلوتر و فیبریلاسیون شناخته می‌شود. فلوتر که نام انگلیسی آن (flutter) است، در واقع فلوتر دهلیزی هم نامیده می‌شود.
    این‌بیماری در واقع نوعی آریتمی قلبی است که در دهلیز قلب رخ می‌دهد.فلوتر در واقع ناشی از گردش یک شوک الکتریکی بر روی دهلیز راست قلب است، فیبریلاسیون (Fibrillation) که به آن تار لرزه هم می‌گویند.
    در پزشکی به عنوان انقباض ضعیف و موضعی و غیرارادی ماهیچه ناشی از فعالیت خودبه‌خودی تارهای ماهیچه‌ای منفرد است، شناخته می‌شود.
  • انقباض زودرس بطنی: در بعضی مواقع تپش قلب به صورت نابجا و نابهنگام بروز پیدا می‌کند که فرد احساس می‌کند قلبش می‌ریزد یا یک ضربه محکم به دیواره قفسه سینه اش اصابت می‌کند.
    اگر فرد در این حالت نبض خود را گرفته باشد، متوجه می‌شود که یک نبض خالی زده است. این نوع تپش قلب در اکثر موارد نشانه یکی از شایعترین بیماری آریتمی قلبی است که
    «انقباض زودرس بطنی» (PVC) نامیده می‌شود. که اگر تعداد آن از حدی بیشتر شود ممکن است خطرات جدی برای فرد به همراه داشته باشد.در انقباض زودرس بطنی، تپش قلب به جای این‌ که از گره سینوسی دهلیزی نشأت بگیرد از فیبر های بطن قلب منشأ می‌گیرد.

بیشتر آریتمی‌های قلبی معمولا شدید و جدی نیستند و عوارضی ایجاد نمی‌کنند. اما در برخی موارد ممکن است خطر سکته قلبی یا ایست قلبی را به همراه داشته باشند.

چه عواملی ممکن است موجب بیماری آریتمی قلبی بشود؟

عوامل متعددی وجود دارند که باعث می‌شوند فرد مبتلا به این بیماری بشود. از جمله این موارد:

  • زیاده روی در مصرف الکل
  • دیابت
  • مصرف مواد مخدر
  • مصرف بیش از اندازه قهوه
  • بیماری های قلبی از جمله نارسایی قلبی
  • فشار خون بالا
  • پرکاری غده تیرویید
  • استرس
  • سکته قلبی
  • کشیدن سیگار
  • خوردن بعضی از داروها

درمان بیماری آریتمی قلبی

در صورت ابتلا به آریتمی قلبی ، ممکن است درمان خاصی لازم نباشد. معمولا زمانی که آریتمی قلبی شما باعث درد و ورم قلب شما بشود شما به درمان نیاز دارید.
  • درمان برای مواقعی که که ضربان قلب شما کند است:اگر ضربان قلب شما کند باشد و دلیل مهم یا جدی نداشته باشد معمولا درمان خاصی برای آن وجود ندارد.
    در این مورد دکتر شما یک دستگاه ضربان ساز را در قلب شما قرار می‌دهد تا ضربان شما را تند‌تر کند.
    هیچ دارو و درمانی برای این بیماری وجود ندارد. ضربان ساز وسیله‌ای کوچک است که معمولاً در نزدیکی ترقوه شما قرار داده می‌شود.
    در این‌روش درمان، چند سیم‌هایی با الکترود ازدسنگاه ضربان ساز  و از طریق رگ‌های خونی به درون قلب شما جریان می‌یابد.
    اگر ضربان قلب شما خیلی آهسته باشد یا متوقف شود، ضربان ساز ضربان‌های الکتریکی را ارسال می‌کند که قلب شما را تحریک کند تا ضربان‌های حود را تندتر کند.
  • درمان برای ضربان تند قلب : ممکن است درمان‌ها شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشند:

مانور واگال Vagal Maneuvers : یک عملی است که بر سیستم های عصبی بدن شما اثر می‌گذارد و باعث می‌شود تا ضربان تند قلب شما آهسته تر و کنترل شود.
طریقه این‌درمان معمولا توسط دکتر و با انجام حرکت‌هایی مثل فروبردن سر در یخ و یا سرفه‌های محکم و یا حبس کردن نفس خود در سینه انجام می‌شود.اما این‌روش برای همه ی بیماران جواب نمی‌دهد.

استفاده از یکسری داروها: برای بسیاری از انواع تاکی کاردی‌ها یعنی همان ضربان تند قلب که در بالا به آن اشاره کردیم، در این‌روش دکتر شما داروهایی را برای کند کردن ضربان قلب شما تجویز می‌کند.اگر فیبریلاسیون دهلیزی دارید، پزشک ممکن است داروهای رقیق کننده خون برای جلوگیری از لخته شدن خون شما تجویز کند.

کاردیوورژن(cardioversion): اگر نوع خاصی از آریتمی مانند فیبریلاسیون دهلیزی دارید کاردیوورژن معمولاً با شوک‌های الکتریکی و در حالی که شما در حالت بی‌هوشی موقت به سر می‌برید انجام می‌شود، روش کار آن به این‌صورت است که از طریق الکترودهایی که به قفسه سینه شما وصل می‌شوند، شوک‌های الکتریکی به قلب شما ارسال می‌شود.

Catheter ablation: متخصصان برای انجام  اين روش  کاتِتِرها (Catheters یا سيم‌های مخصوص بلند و قابل انعطاف) را از راه رگ‌های پا به داخل قلب می‌فرستند تا محل ایجاد ريتم غيرطبيعی را بررسی کنند. سپس کاتتر ديگری را نزديك مسيرالکتريكی غيرطبيعی قرارداده و از آن امواج رادیویی بخصوصی (Radiofrequency) را عبور مي‌دهند. انتهای سيم گرم مي‌شود و باعث از بین بردن ناحيه بسیار كوچكی در قلب كه از آن مسير هدايتی غيرعادی عبور مي‌كند، مي‌شود.

 

 

آریتمی قلبی
آریتمی قلبی به ضربان نا‌منظم قلب می‌گویند.

 

 

 

 

اشتراک گذاری در:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست نوشته‌ها

نوشته‌های مرتبط