اختلالات خود ایمنی چیست؟
اختلالات سیستم ایمنی به طور طبیعی باعث کاهش فعالیت و یا فعالیت بیش از حد در سیستم ایمنی میشود. درصورت فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی، بدن به بافتهای خودی حمله و به آنها آسیب میزند(بیماری خودایمنی). بیماریهای خود ایمنی توانایی بدن را برای حمله به مهاجمان کم میکند و باعث آسیب پذیری در برابر عفونتها میشود.
در پاسخ به حملات ناشناخته، سیستم ایمنی ممکن است شروع به تولید پادتنهایی بکند که بهجای مبارزه با عفونتها، به بافتهای خودی بدن حمله کند. درمان برای بیماری خودایمنی عموماً روی کاهش فعالیتهای خودایمنی تمرکز میکند. مثالهای بیماری خودایمنی شامل:
- آرتریت روماتوئید: سیستم خود ایمنی پادتنهایی میسازد که به پوشش مفاصل متصل میشود. سلولهای سیستم خود ایمنی بعد از آن به مفاصل حمله میکنند و باعث التهاب، تورم و درد میشود. درصورت عدم درمان، آرتریت روماتوئید باعث آسیب دائمی مفاصل میشود. درمانهای که برای آرتریت روماتوئید وجود دارد میتواند شامل داروهای خوراکی و قابل تزریق باشد که فعالیت بیش از حد آن و اختلالات سیستم ایمنی را کاهش میدهند.
- لوپوس اریتماتوری سیستمیک (لوپوس: سیستم ایمنی بدن افرادی که به لوپوس مبتلا هستند، پادتنهای خودایمنی ایجاد میکنند که میتوانند به بافتها در سرتاسر بدن حمله کنند. مفاصل، ریهها، سلولهای خون، اعصاب و کلیهها معمولاً در لوپوس تحت تأثیر قرار میگیرند. درمان معمولاً نیاز به پردنیزول خوراکی دارد، این دارو استروئیدی است که عملکرد سیستم خودایمنی را کاهش میدهد.
- بیماری التهاب روده(IBD): سیستم ایمنی به پوشش روده حمله میکند و باعث اسهال، خونریزی رکتال(مقعد)، حرکات سریع روده، درد شکمی، تب و کاهش وزن میشود. کولیت زخمی و بیماری کرون دو نمونه اصلی از IBD میباشند. داروهای خوراکی و تزریقی سرکوب کننده سیستم ایمنی میتوانند IBD را درمان کنند.
- اسکلروز چندگانه(MS): سیستم ایمنی به سلولهای عصبی حمله کرده و باعث علائمی میشود که این علائم میتواند شامل درد، خونریزی، ضعف و هماهنگی ضعیف بین اعضای بدن و اسپاسم عضلات باشد. داروهای مختلفی که سرکوبکنندهی سیستم ایمنی هستند، میتواند برای درمان اسکلروزیس مورد استفاده قرار گیرند.
- دیابت قندی نوع اول: پادتن های سیستم ایمنی، به سلولهای تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله میکنند و آنها را از بین میبرند. در بزرگسالی، افراد با دیابت نوع اول نیاز به تزریق انسولین برای زنده ماندن دارند.
- سندروم گیلن باره: سیستم ایمنی به اعصاب کنترلکننده عضلات در پاها، گاهی در بازوها و قسمت بالایی بدن حمله میکنند در نتیجه ضعف تشدید میشود. تصفیه خون با یک روند بهنام پلاسمافرس درمان اصلی برای سندروم گیلن باره میباشد.
- پلی نوروپاتی التهابی مزمن: مشابه با گلین باره، سیستم ایمنی همچنین به اعصاب ریشهای و محیطی حمله میکند، اما علائم بسیار طولانیتر است. اگر درمان برای بیماران مبتلا به این اختلال به سرعت انجام نشود، توانایی حرکت خود را از دست داده و تقریبا ۳۰ درصد این افراد مجبور به استفاده از صندلی چرخدار میشوند. درمان برای این بیماری و سنندروم گیلن باره اساساً مانند هم میباشند.
- پسوریازیس: در پسوریازیس،سلولهای بیش فعال سیستم ایمنی که سلولهای T خوانده میشوند در پوست جمع میشوند. فعالیت سیستم ایمنی، سلولهای پوست را تحریک میکنند تا با سرعت زیادی تکثیر شوند سپس سلولهای تکثیر شده ، به صورت پوستههای نقرهای و پولکی شکل بر روی پوست دیده میشود.
- بیماری گریوز: سیستم ایمنی بدن پادتنهایی تولید میکند که غده تیروئید را تحریک کرده و مقدار اضافی هورمون تیروئید در خون آزاد میکند(پرکاری تروئید). علائم بیماری گریوز میتواند شامل شکاف چشم، همچنین کاهش وزن، عصبیبودن، زودرنجی، ضربان قلب بالا، ضعف و موهای شکننده باشد. تخریب و حذف غده تیروئید با استفاده از جراحی و داروها معمولاً برای درمان بیماری گریوز نیاز است.
- تیروئیدیت هاشموتو: پادتنهای تولیدشده توسط سیستم ایمنی به غدهی تیروئید حمله میکنند، و بهآرامی سلولهایی که هورمون تیروئید را تولید میکنند از بین میبرند. سطح پایین هورمون تیروئید(کم کاری تیروئید) معمولاً درطی سالها ایجاد میشود. علائم این بیماری شامل: خستگی، یبوست، افزایش وزن، افسردگی، پوست خشک و حساسیت به سرما میباشد. مصرف روزانه قرصهای تولید کننده هورمون مصنوعی تیروئید باعث بازگرداندن کارکردهای طبیعی بدن میشود.
- میاستنی گراویس: پادتنها به اعصاب میچسبند و قدرت اعصاب بدن را برای تحریک عضلات کم میکنند. ضعف که با فعالیت بدتر میشوند، یکی از علائم میاستنی گراویس میباشد. متینون(پیریدوستیگمین) داروی اصلی مورد استفاده برای درمان میاستنی گراویس میباشد.
- واسکولیت: سیستم ایمنی بدن در این گروه از بیماریهای خودایمنی به رگهای خونی حمله میکند و باعث تخریب آنها میشود. واسکولیت میتواند روی هر ارگانی اثر بگذارد. بنابراین علائم بسیار متفاوت است و میتواند تقریباً در همه جای بدن رخ بدهد. راه درمان کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن است، که معمولاً با پردنیزون یا کورتیکواستروئیدهای دیگر انجام میشود.
یکی از نشانههای بیماری خود ایمنی
علائم بیماری خود ایمنی
علائم اولیه بسیاری از بیماریهای خودایمنی بسیار شبیه به هم هستند مانند:
- خستگی
- درد عضلانی
- تورم و سرخی
- تب درجه پایین
- مشکل تمرکز
- بی حسی و مرور شدن دست و پاها
- ریزش مو
- بثورات پوست
بیماریهای فردی همچنین ممکن است علائم خاص خودرا داشته باشند. برای مثال دیابت نوع ۱ باعث تشنگی شدید، کاهش وزن و خستگی و بیماریهای روده باعث دردشکم، نفخ و اسهال میشود.
با بیماری خودایمنی شامل پسوریازیس یا آرتریت روماتوئید علائم ممکن است در دورهای با هم پیدا شده و با هم از بین بروند. مرحلهای که علائم شروع به نشان دادن خود میکنند شروع بیماری است و وقتیکه علائم ازبین میروند، بهبودی خوانده میشود.
نکته مهم: علائمی مانند خستگی، عضلات دردناک، تورم و سرخی میتواند نشانه یک بیماری خودایمنی باشد. علائم میتوانند در طول زمان خود را نشان دهند و سپس از بین روند.
چه کسی به بیماری خود ایمنی مبتلا میشود؟
بیماری خود ایمنی زنان را بیشتر درگیر میکند
بیماری خود ایمنی میتواند روی هرکسی تاثیر بگذارد. درعین حال افراد خاصی در خطر بزرگتری هستند شامل:
- زنان در سنین بارداری: زنان بیشتر از مردان دچار اختلالات سیستم ایمنی میشوند مخصوصا زمانی که در دوران بارداری باشند.
- افراد با سابقه خانوادگی: بعضی از بیماریهای خودایمنی به صورت وراژتی منتقل میشود مانند لوپوس و بیماری اسکلروزیس. همچنین انواع مختلف بیماری خودایمنی اعضای مختلف یک خانواده را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است هر یک از اعضا به نوع خاصی از بیماری خود ایمنی دچار شوند. وراثت ژنها یا فاکتورهای دیگر ممکن است باعث شروع بیماری شود.
- افرادی که در نزدیکی عوامل خاص در محیط میباشند: عوامل خاص یا در معرض برخی از عوامل محیطی قرار گرفتن ممکن است باعث بیماری خود ایمنی یا باعث بدتر شدن آن شود. نور آفتاب، مواد شیمیایی که با نام حلالها شناخته میشوند، عفونت های باکتریایی و ویروسها مرتبط با بسیاری از بیماریهای خود ایمنی میباشند.
- افراد از پیشینه نژادی و قومی: بعضی از اختلالات سیستم ایمنی بسیار معمول هستند و یا گروه خاصی از مردم را تحت تأثیر قرار میدهند. برای مثال دیابت نوع اول در افراد سفیدپوست بیشتر دیده میشود و لوپوس بیشتر در مردم آفریقایی_آمریکایی و اسپانیایی رخ میدهد.
چگونه میتوانم پی ببرم که آیا من مبتلا به بیماری خودایمنی هستم؟
تشخیص ممکن است یک روند طولانی و استرسآور باشد. اگرچه هر بیماری خودایمنی منحصربه فرد است، بیشتر آنها در بعضی از علائم مشترک هستند و بیشتر علائم اختلالات سیستم ایمنی با بعضی از انواع مشکلات سلامتی مشابه میباشند و این امر کار را برای پزشکان مشکل میکندکه آیا شما واقعاً مبتلا به بیماری خودایمن هستید، یا علائمی مشابه به سایر بیماریها را دارید. اگر شما علائمی دارید که موجب ناراحتی شما میشود مهم است که به دلیل آن پی ببرید. اگر دلیلی برای علائم و ناراحتیهای خود پیدا نکردید حتما موارد زیر را بررسی کنید:
- به طور کامل تاریخچه سلامتی خانواده خود و دو یا سه نسل قبل از خود را یادداشت کنید و با پزشک خود به اشتراک بگذارید.
- هرگونه علائمی که دارید را ثبت کنید حتی اگر بهنظر میرسد آنها غیرمرتبط هستند و با پزشک خود به اشتراک بگذارید.
- به یک متخصصی که تجربه رویارویی با مهمترین علامت شما را دارد، مراجعه کنید. برای مثال اگر شما علائم بیماری التهابی روده را دارید با یک متخصص گوارش مراجعه کنید و از دکتر معمولی خودتان، دوستان و بقیه برای پیدا کردن راه حل مناسب سوال کنید.
- گزینه دوم و سوم و چهارم اگر نیاز بود تهیه کنید. اگر پزشک علائم شمارا جدی نمیگیرد و یا اینکه این علائم را از استرس و توجه بیش از حد شما میداند، میتوانید به یک پزشک دیگر مراجعه کنید.
چه راهکارهایی میتوانم انجام دهم که احساس بهتری داشته باشد؟
اگر شما با بیماری خودایمنی زندگی میکنید. چیزهایی وجود دارد که شما میتوانید با انجام دادن هر روزه آنها احساس بهتری داشته باشید.
- سالم غذا بخورید ، وعده غذایی متعادل داشته باشید: مطمئن شوید که برنامه غذایی شما شامل میوهها و سیزیجات، غلات کامل، محصولات لبنی کمچربی و منابع پروتئینی است. چربیهای اشباع شده، چربی ترانس، کلسترول، نمک، شکر اضافی را محدود کنید. اگر شما از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید، مواد مغذی موردنیازتان در غذا را دریافت خواهیدکرد.
فعالیت های فیزیکی بر روند بهبود بیماری خود ایمنی تأثیر میگذارد
- فعالیت فیزیکی معمولی انجام دهید اما مراقب باشید زیاده روی نکنید: با پزشک خود در رابطه بااینکه چه نوع فعالیت فیزیکی را میتوانید انجام دهید، صحبت کنید. یک برنامه تدریجی و ملایم معمولاً برای کسانی که دردهای ماندگار عضلات و مفاصل دارند، به خوبی عمل میکند. بعضی از انواع تمرینات یوگا و تایچی ممکن است کمک کننده باشد.
- به اندازه کافی استراحت کنید: به بافتها و عضلات بدن خود استراحت دهید تا در زمان استراحت به ترمیم بافتهای تخریب شده بپردازد. خوابیدن یک راه عالی میباشد که میتوانید به بدن و مغزتان کمک کنید. اگر خواب کافی نداشته باشید، سطح استرس شما بالا رفته و علائم نیز ممکن است بدتر شود. شما همچنین نمیتوانید با بیماری بجنگید تازمانی که به اندازه کافی نخوابیده باشید. اگر استراحت کافی داشته باشید میتوانید از عهده مشکلات خود بهتر بربیایید. و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهید. بیشتر افراد نیاز به حداقل ۷تا۹ ساعت خواب در هر روز دارند تا احساس کنند به اندازه کافی استراحت کردهاند.
- استرس را کاهش دهید: استرس و تشویش میتواند باعث بروز سریع بعضی علائم اختلالات سیستم ایمنی شود. بنابراین پیدا کردن راه حلهایی برای آسانکردن زندگی و مقابله با عوامل استرسزا، روزانه کمک خواهد کرد تا شما بهترین خودتان را احساس کنید. مدیتیشن، خودهیپنوتیزم و تصویرسازی هدایت شده(که حس خوب میدهند)، تکنیکهای سادهی آرامش هستند که ممکن است به شما در کاهش استرس، کمکردن دردتان و سایر علائمی که در زندگی همراه شماست کمک کند. اگر برای انجام این کارها اطلاعات کافی ندارید میتوانید از کتابهای خودآموز و یا مربیان باشگاهی کمک بگیرید. پیوستن به یک گروه پشتیبانی یا صحبتکردن با یک مشاور نیز میتواند به شما در مدیریت استرس و مقابله با بیماریتان کمک کند.
شما قدرت کم کردن دردتان را دارید! از تصویرسازی برای ۱۵ دقیقه استفاده کنید و این عمل را ۲تا ۳ بار در روز انجام دهید.
- موزیک موردعلاقه آرامش بخشتان را بگذارید.
- روی صندلی یا مبل مورد علاقتان دراز بکشید یا اگر سرکار هستید روی صندلیتان بنشینید و آرام باشید.
- چشمهایتان را ببندید.
- درد و ناراحتیتان را تصور کنید.
- چیزی را تصور کنید که دردتان را تسکین میدهد و تماشا کنید که دردتان از بین میرود.