تمام مواد غذایی که ما مصرف میکنیم میتواند نقش بسیار مهمی در سلامت ما، پیشگیری از سرطان و سایر بیماریها داشته باشد. این مواد غذایی میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی، کبدی، دیابت، را کاهش دهد. به طور مثال پیشرفت سرطان از جمله بیماریهایی است که تغذیه به شدت بر آن موثر است و برای جلوگیری از سرطان باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کرد. بسیاری از مواد غذایی حاوی ترکیباتی هستند که میتواند به شما در کاهش سرعت رشد و پیشگیری از سرطان کمک کند. همچنین مطالعات نشان میدهد مصرف برخی غذاهای خاص خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش میدهد.
در این مقاله به بررسی ۱۳ ماده غذایی میپردازیم خطر ابتلا به سرطان را در شما کاهش میدهد.
۱- برای پیشگیری از سرطان مصرف کلم بروکلی را در رژيم غذایی خود جای دهید.
سولفورافان یک ترکیب گیاهی است که در گیاهان گلبرگدار مثل بروکلی یافت میشود که دارای خاصیت ضد سرطانی قوی است. تحقیقات انجام شده بر روی سولفورافان نشان داد این ماده میتواند در جلوگیری از سرطان مفید بوده و خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۷۵ درصد کاهش دهد.
آزمایشهای انجام شده روی موشهای آزمایشگاهی نشان داد که سولفورافان بر روی سلولهای سرطانی پروستات تأثیر داشته و این بیماری را تا حد زیادی بهبود داده و اندازه تومورها را تا۵۰ درصد کاهش داده است.
همچنین تحقیقات انجام شده روی ۳۵ مورد آزمایشی نشان میدهد مصرف مواد گیاهی از خانواده کلمها مثل بروکلی میتواند نقش مؤثری در پیشگیری از سرطان روده بزرگ و کوچک داشته باشد. مصرف بروکلی چند روز در هفته در این مورد آزماشی نقش موثری را در دمان نشان داد، اما با این وجود هنوز آمار و اطلاعات دقیقی از چگونگی اثر این ماده بر سلامت انسان به طور کامل مشخص نیست ولی واضح است که بروکلی نقش موثری در پیشگیری از سرطان دارد.
مواد غذایی فیبردار مثل سبزیجات، میوه و غلات کامل بر سلامت رودهها و پاکیزه بودن آنها تأثیر میگذارد. این ماده کمک میکند قبل از اینکه مواد سرطان زا در رودهها جذب شوند حرکت کنند. خوردن غذاهای با فیبر بالا به جلوگیری از سرطان روده بزرگ و سایر سرطانهای دستگاه گوارش مثل معده، دهان و حلق کمک میکند
هویج را در برنامه غذایی خود قرار دهید
۲- هویج را دوست داشته باشید.
مطالعات نشان میدهد مصرف هویج بر پیشگیری از سرطان نقش بسزایی دارد و خطر ابتلا به بیماریهایی از این قبیل را کاهش میدهد. به طور مثال بر اساس مطالعات موردی مصرف هویج خطر ابتلا به سرطان معده را ۲۶ درصد و همچنین خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا ۱۸ درصد کاهش میدهد.
بر اساس مطالعه رژیم غذایی ۱۲۶۶ نفر از کسانی که هم سرطان ریه داشتند و هم مبتلا نبودند؛ کسانی که سیگار میکشیدند و هویج مصرف نمیکردند ۳ برابر بیشتر از کسانی که هویج میخوردند به سرطان ریه مبتلا شدند.
اگر به خوردن هویج رغبت ندارید، کمکم آن را در برنامه رژیم غذایی خود به شیوههای مختلف و با طعم دهندههایی مثل روغن زیتون فرابکر و روغن کتان جای دهید تا به مصرف آن عادت کنید. هویج از جمله سبزیجاتی است که بر پیشگیری از سرطان بسیار مؤثر است.
حبوبات مصرف کنید
۳- لوبیا بیشتر مصرف کنید.
لوبیا سرشار از فیبر است و در پیشگیری از سرطان نقش مهمی دارد. یکی از اثرات لوبیا بر جلوگیری از سرطان روده بزرگ است.
مطالعه موردی که بر روی ۱۹۰۵ نفر از کسانی که دارای تومور روده بودند انجام شد و نتایج نشان داد آن دسته افرادی که لوبیای پخته یا خشک شده مصرف میکنند احتمال ابتلا به سرطان در آنها کمتر است.
یک مطالعه روی گروهی از حیوانهای آزمایشگاهی نشان داد که مصرف لوبیای سیاه و چشم بلبلی در گروهی از آنها که به سرطان روده مبتلا بودند اثر کرده و احتمال ابتلای آنها را تا ۷۵ درصد کاهش میدهد. بر اساس همین نتایج، مصرف هفتگی حبوبات میتواند موچب افزایش میزان فیبر بدن شده و برای پیشگیری از سرطان بسیار مفید باشد. با این وجود نیاز به مطالعات بیشتری باید انجام شود تا اثر گذاری این مود غذایی قطعی شود.
تأثیر مواد مغذی بر پیشگیری از سرطان
۴-نقش دانههای مغذی بر پیشگیری از سرطان
دانههای مغذی سرشار از آنتوسیانینها هستند. این دانهها دارای رنگدانههای گیاهی هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی فراوانی دارند و برای پیشگیری از سرطان مفید بوده و خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش میدهد.
یک مطالعه موردی که روی ۲۵ نفر از افرادی که مبتلا به سرطان روده بزرگ بودند انجام شد. در این آزمایش افراد مبتلا، با دانه زغالاخته به مدت ۷ روز تحت درمان قرار گرفتند و در نهایت میزان رشد سرطان در آنها تا ۷ درصد کاهش یافت. در بررسی دیگری به گروهی افراد که دچار سرطان دهانی بودند تمشک سیاه یخ زده داده شد و میزان پیشرفت سرطان کاهش یافت.
در مطالعه حیوانی (موش) میزان بروز تومور مری تا ۵۴ درصد و تعداد تومورها تا ۶۲ درصد با مصرف تمشکهای سیاه یخ زده کاهش یافت. علاوه بیماری ذکر شده این ماده خوراکی از بسیاری بیماریهای بیولوژیکی دیگر جلوگیری میکند.
بر اساس همین دادهها مصرف روزانه ۱ یا ۲ بار از دانههای مغذی بر پیشگیری از سرطان بسیار مؤثر خواهد بود. میزان دوز مصرفی عصاره این مواد باید بر روی انسان بیشتر مورد مطالعه قرار بگیرد.
تأثیر دارچین بر قند خون
۵- دارچین چگونه بر پیشگیری از سرطان نقش دارد
دارچین از جمله ادویههای با طبع گرم است و برای کاهش میزان قند خون و میزان التهاب بسیار مفید است. بر اساس برخی آزمایشهای حیوانی، دارچین ممکن است موجب انسداد سلولهای سرطانی شود و به پیشگیری از سرطان در بدن آنها کمک کند.
روغن اسانس دارچین رشد سلولهای سرطانی سر و گردن را از بین میبرد و کاهش چشمگیر اندازه تومورها را به دنبال دارد. این عصاره باعث مرگ سلولی سلولهای سرطانی میشود.
مصرف روزانه نصف قاشق چایخوری دارچین (معادل ۲تا۴ گرم) در روز میتواند در پیشگیری از سرطان نقش پر رنگی داشته باشد و در کاهش قند خون و التهاب مؤثر است.
مصرف آجیل و خشکبار را در رژیم غذایی خود جای دهید
۶- مواد مغذی موجود در آجیل و خشکبار چگونه بر پیشگیری از سرطان اثر میگذارد:
تحقیقات نشان میدهد مصرف آجیل و خشکبار در کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان ارتباط دارد. در مطالعهای که بر روی رژیم غذایی ۱۹۳۸۶ نفر از افرادی که به سرطان مبتلا بودند با مصرف بیشتر آجیل و خشکبار مرگ و میر ناشی از سرطان کاهش چشمگیری داشت. مطالعه دیگری بر روی ۳۰۷۰۸ نفر از کسانی که بالای ۳۰ سال داشتند و به طور منظم از آجیل و خشبار استفاده میکردند نشان داد احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و لوزالمعده کاهش میابد.
سلنیوم از جمله موادی است که بدن را در پیشگیری از سرطان محافظت میکند و این ماده در آجیل و خشکبار برزیلی به میزان فراوانی یافت میشود.
به طور مثال تحقیقات آزمایشگاهی بر روی موشها که با آجیل و خشکبار تغذیه میشدند نشان داد احتمال سرطان پستان تا ۸۰ درصد و اندازه تومورها تا ۶۰ درصد کاهش میابد. بر اساس همین نتایج توصیه میشود برای پیشگیری از سرطان در آینده مصرف روزانه آجیل و خشکبار را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. البته استفاده بیش از حد این دانهها باعث افزایش وزن و از بین رفتن تناسب اندام میشود.
مصرف روزانه روغن زیتون برای افزایش سلامتی
۷- معجزه روغن زیتون بر پیشگیری از سرطان
روغن زیتون از جمله مواد غذایی است که از گذشتههای دور مورد تأیید بوده و تأثیر آن بر سلامتی انکار نکردنی است؛ به همین دلیل یکی از پایههای اصلی غذاهای مدیترانهای به شمار میآید. مطالعات زیادی از خواص آن بر پیشگیری از سرطان انجام شده، کسانی که روغن زیتون بیشتری مصرف میکنند کمتر در خطر سرطان پستان و دستگاه گوارش قرار میگیرند.
تحقیقاتی که روی ۲۸ کشور انجام شد نشان داد افرادی که بیشتر روغن زیتون مصرف کردند، کمتر به سرطان روزه بزرگ دچار شدند. استفاده از روغن زیتون به جای سایر روغنهای صنعتی میتواند ایده خوبی برای افزایش سلامت رژیم غذایی شما باشد. از روغن زیتون برای طعمدار کردن سالادها و سایر مواد پخته و همچنین نرم کردن گوشت، مرغ و ماهی میتوان استفاده کرد.
خاصیت ضد سرطانی زردچوبه
۸- زرد چوبه
زردچوبه از ادویههای بسیار معروف در سبد آشپزی ایرانیان است. این ماده به علت داشتن کورکومین، مادهای ضد التهابی است و خاصیت آنتی اکسیدانی و حتی ضد سرطانی بالایی دارد. اثرات کورکومین بر روی ۴۴ بیمار که دارای ضایعات بزرگ رودهای بودند نشان داد مصرف ۴ گرم این ماده در طی ۳۰ روز میتواند ۴۰درصد ضایعات را کاهش دهد و در پیشگیری از سرطان بسیار تأثیر گذار باشد.
کورکومین موجود در زردچوبه با هدف قرار دادن آنزیمی خاص از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند و ارتباط مستقیمی بین مصرف این ماده با کاهش میزان ابتلا به سرطان ریه، پستان و پروستات وجود دارد.
در بهترین حالت مصرف این ماده روزانه ۱/۲ تا ۳ قاشق چایخوری(۳گرم) توصیه میشود. برای جذب بهتر این ماده میتوانید آن را با فلفل سیاه مخوط کرده و برای طعمدار کردن مواد غذایی استفاده کنید.
نقش مؤثر مرکبات در پیشگیری از سرطان
۹- مرکبات
خوردن لیموترش، گریپفروت، پرتغال در پیشگیری از سرطان نقش بسیار مؤثری دارد. در مطالعه بزرگی که بر روی عدهای انجام شد نتایج نشان داد افرادی که مقدار بیشتری مرکبات مصرف میکردند کمتر در معرض ابتلا به سرطان دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش بودند. مطالعه کوچکی نشان داد مصرف مرکبات با سرطان لوزالمعده ارتباط زیادی دارد.
مصرف ۳ بار در هفته از مرکبات میتواند خطر ابتلا به سرطان معده را تا ۲۸ درصد کاهش دهد که این میزان با توجه به ابتلا به سرطان معده بسیار قابل توجه است. با توجه به این نتایج توصیه میشود برای پیشگیری از سرطان مصرف مرکبات را در برنامه رژیم غذایی و هفتگی خود قرار دهید.
اثر تخم کتان بر پیشگیری از سرطان
۱۰- دانه کتان
دانه کتان سرشار از فیبر و چربیهای مفید برای قلب است و یک افزودنی سالم در رژیم غذایی محسوب میشود و میتواند به پیشگیری از سرطان کمک کرده و تا حدی میتواند سلولهای سرطانی را ازبین ببرد.
در یک مطالعه موردی ۳۲ زن مبتلا به سرطان سینه به مدت یک ماه از تخم کتان تغذیه شدند در پایان این مطالعه نتایج نشان داد که رشد سلولهای سرطانی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. اثر تخم کتان بر روی ۱۶۱ مرد مبتلا به سرطان پروستات نشان داد نتایج حاصل از مصرف این ماده بسیار موثر است و سلولهای سرطانی را به صورت چشمگیری کاهش میدهد.
برای مصرف میتوانید تخم کتان و یا روغن آن را به مقدار یک قاشق غذاخوری(۱۰گرم) روی ماست، غذاهای پخته شده و اسموتی اضافه کنید.
آنتی اکسیدان موجود در گوجه خاصیت ضد سرطانی دارد
۱۱- گوجه فرنگی
گوجه فرنگی دارای مادهای به نام لیکوپن است که خاصیت آنتی اکسیدانی فراوانی دارد و رنگ قرمز گوجه به علت وجود لیکوپن میباشد. مصرف گوجه فرنگی به علت داشتن لیکوپن میتواند در پیشگیری از سرطان بسیار مفید باشد. ۱۷ مورد از مردانی که دچار سرطان پروستات بودند بعد از مصرف گوجه فرنگی بهبود یافتند. مصرف سس گوجه در ۴۷۳۶۵ نفر نشان داد که خطر ابتلا به سرطان پروستات را به شدت میتواند کاهش دهد.
شما میتوانید روزانه دو عدد گوجه به سالاد و یا ساندویچ خود اضافه کنید که در رژیم غذایی خود گوجه فرنگی را جای داده باشید.
تأثیر سیر بر سلامت
۱۲- سیر
ماده فعال موجود در سیر آلیسین است که میتواند سلولهای سرطانی را از بین ببرد. مطالعات نشان میدهد اثر سیر بر انواع خاصی از سرطان مؤثر بوده و در پیشگیری از آن نقش دارد.
مطالعه روی ۵۴۰۲۲۰ فرد نشان داد که کسانی که سبزیجات بیشتری مثل سیر، پیاز، موسیر و ترهفرنگی مصرف میکنند احتمال ابتلا به سرطان معده نسبت به کسانی که به ندرت مصرف میکنند کمتر است. همچنین احتمال ابتلا به سرطان پروستات در ۴۷۱ مرد که سیر را در رژیم غذایی خود داشتند کاهش یافت.در مطالعه دیگری که بر روی افراد انجام شد آن دسته افرادی که میوه و سبزیجات مثل سیر، پیاز، سبزیجات با رنگهای سبز تیره و یا زرد مصرف میکردند کمتر دچار تومورهای رودهای میشدند.سعی کنید مصرف روزانه بین ۲ تا ۵ گرم سیر را در برنامه غذایی خود جای دهید تا به پیشگیری از سرطان کمک کرده باشید.
ماهی دارای امگا۳ فراوان است
۱۳- ماهی
تحقیقات نشان داد قرار دادن ماهی در رژیم غذای هفتگی در پیشگیری از سرطان مفید بوده و ریسک احتمال به این بیماری را کاهش میدهد. ماهی بر کاهش ابتلا به سرطان دستگاه گوارش بسیار مؤثر است. در مطالعه روی ۴۷۸۰۴۰ نفر از که ماهی مصرف میکردند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کاهش یافت این در حالی بود که گوشت قرمز احتمال ابتلا به این بیماری افزایش میداد.
ماهیهای چرب مثل سالمون دارای مقدار زیادی ماده طبیعی مثل امگا۳ و ویتامین D هستند که ارتباط مستقیمی با کاهش ابتلا به سرطان معده دارد. علاوه بر این تصور میشود اسیدهای چرب امگا۳ از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. برای دریافت مواد مغذی که در اینگونه ماهیها وجود دارد هفتهای دو بار مصزف آن را در رژیم غذایی جای میدهیم.
نکته پایانی و بسیار مهم:
تغییر سبک زندگی بر جلوگیری و رشد بسیاری از بیماریها مؤثر است. ورزش کردن را حتما به برنامه روزانه زندگی خود اضافه کنید و همرا با رژیم غذایی به پیشگیری از سرطان کمک کنید. نوشیدنیهای الکلی مصرف نکنید و یا مصرف آنرا به شدت کاهش دهید زیرا الکل بر سرطان کبد و سینه تأثیر میگذارد و سرعن رشد آن را بیشتر میکند.