ورژن

آش دوغ

هر جای ایران که باشید احتمالا غذاهای محلی برخی از استان‌ها به گوشتان خورده باشد. آش دوغ محلی اردبیل یکی از غذاهای معروف است که حتی در تهران هم بین افراد علاقه مندان زیادی دارد. بعضی‌ها اعتقاد دارند این آش دوغ اصالتا برای اردبیل نیست، اما این موضوع اهمیت چندانی ندارد، مهم طرز تهیه این غذای دوست داشتنی است که مورد پسند اکثر افراد است به خصوص کسانی که مزه ترش را دوست دارند. طرز تهیه این آش خوشمزه رو یاد بگیریم و برای زمان‌هایی که همراه با خانواده به تفریح می‌رویم از طعم خوشش لذت ببریم. البته بگیم که خوردن آش دوغ در گردنه حیران و هوای سرد یه مزه دیگه‌ای داره 🙂

مواد لازم جهت تهیه آش دوغ محلی :

 

مواد لازم برای ۴ نفر زمان پخت: ۴ ساعت
مواد مورد نیاز مقدار لازم میزان کالری
نخود ۳۵۰ گرم ۵۷۵ کالری
تره، جعفری، شوید ۷۰۰ گرم
برنج ۱ پیمانه ۱۸۰ کالری
دوغ ۲ لیتر هر لیوان ۱۰۰ کیلوکالری
پیاز ۱ عدد بزرگ هر عدد ۵ کیلوکالری
سیر ۳ حبه هر ۱۰۰ گرم، ۶ کیلوکلری
نعناع ۲ قاشق غذاخوری
روغن تخم آفتابگردان فرابکر به میزان لازم جهت سرخ کردن
جهت سلامت غذایی خانواده بهتر است از روغن‌های فکر استفاده کنید.

 

طرز تهیه آش دوغ محلی :

مرحله اول پخت آش دوغ محلی :

همان طور که می‌دانید بعضی حبوبات باعث نفخ معده می‌شوند، قبل از هر کاری نخودها را برای گرفتن نفخ آن شب قبل و یا حداقل هفت، هشت ساعت قبل از تهیه آش خیس می‌کنیم. در طی این مدت دو یا سه بار آب نخود‌ها را عوض می‌کنیم. برنج را هم دو ساعت قبل از شروع پخت در آب خیس می‌کنیم.

مرحله دوم (پخت حبوبات آش دوغ محلی) :

نخودهای خیس خورده را در قابلمه ریخته و روی آن‌ها آب بریزید تا سطح آب روی نخود‌ها برسد و به مدت دو ساعت بپیزید(توجه داشته باشید زمان پخت نخود تقریبی است و شما باید تا حدی پختن را ادامه دهید که نخود‌ها له نشوند). لازم به ذکر است که جنس و کیفیت حبوبات تأثیر زیادی بر مدت زمان پخت آن‌ها دارد.

مرحله سوم:

پیاز و سیر را همراه با روغن آفتابگردان فرابکر با حرارت بسیار ملایم تفت می‌دهیم. سپس برنج،سیر و پیاز را به قابلمه نخودها اضافه می‌کنیم تا نیم‌پز شود.(مراقب باشید تا زمان نیم‌پز شدن برنج، آب آن کامل کشیده نشود، اما نیازی به آب زیاد هم نیست، چون به آن دوغ اضافه می‌شود و آش نباید خیلی آبکی شود)

مرحله چهارم:

سبزی تازه خورد شده را به مواد آش اضافه می‌کنیم تا حدود ۴۵ دقیقه با حرارت ملایم بپزد.(اگر سبزی‌ها تازه نباشند رنگ آش مقداری تیره می‌شود)

مرحله پنجم نهایی پخت آش دوغ محلی :

در این مرحله دوغ را همراه با نعناع از قبل تفت داده شده به بقیه مواد آش اضافه می‌کنیم و هر چند دقیقه یک‌بار هم می‌زینیم که آش جا بیفتد. بهتر است درب ظرف را نگذاریم تا در اثر جوشیدن زیاد بریده بریده نشود. نکته قابل توجه در تهیه این آش کیفیت دوغ و طعم آن است. سعی کنید دوغ مقداری ترش و محلی باشد.

نکات مهم برای تهیه آش دوغ محلی :

  • اگر دوغ خیلی ترش بود به آن ماست و آب اضافه کنید تا اش دوغ محلی شما طعم بهتری پیدا کند
  • از سیر تازه برای عطر دار کردن سبزی آش دوغ محلی استفاده کنید.
  • به جای برنج می‌توانید از بلغور گندم استفاده کنید که لعاب خوبی به غذا می‌دهد.
  • گاهی افراد از گوشتی که همراه با پیاز و نمک و فلفل مخلوط شده در آش دوغ استفاده می‌کنند. گوشت‌ها را به قلقلی‌های کوچک تبدیل می‌کنند سپس سرخ کرده و در مرحله آخر پخت آش به آن اضافه می‌کنند.
  • افراد محلی از سبزی‌های کوهی و محلی مثل لوشه، گل‌آقا(گیلاخه) و کنگر برای اضافه کردن رایحه‌های جدید به آش دوغ محلی استفاده می‌کنند.

نکات تغذیه‌ای آش دوغ محلی :

حبوبات سرشار از مواد مغذی مثل مس و آهن هستند و در روند سلامتی نقش دارند ولی منبع اصلی تأمین این مواد مغذی به شمار نمی‌آیند.

برای دریافت پروتئین مورد نیاز بدن حتما از گوشت ماهی و مرغ استفاده کنید و گوشت قرمز را کمتر در برنامه غذایی خود جای دهید.

مصرف روزانه ۵-۲ میلی‌گرم مس برای افراد بالغ توصیه می‌شود و برای تأمین این مقدار باید از گوشت حیوانات و حبوبات استفاده کرد. سبزیجات منبع غنی از ویتامین C هستند، ویتامین C برای جذاب آهن بسیار مفید است و در بهبود آنمی یا کم‌خونی نقش مهمی دارد.

همچنین سبزیجات فیبر فراوان دارند و در بهبود عملکرد روده نقش مهمی را بازی می‌کنند. این فیبرهای محلول میزان کلسترول بد خون را کاهش می‌دهد. در هنگام پختن سبزیجات از حرارت زیاد و یا مدت زمان بالا استفاده نکنید، زیرا حرارت ریزمغذی‌های موجود در سبزیجات مثل ویتامین‌ها را از بین میبرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *