اگر تا به حال یک سفر به اطراف آذربایجانغربی و اردبیل رفته باشید احتمالا در خیابانهای آن اسم آش دوغ را شنیدهاید و یا حتی دیدهاید. اینغذای معروف اردبیلی بسیار آسان و سبک است و حتی اگر در وعدهی شام مصرفکنید شما را اذیت نمیکند.
مواد لازم برای تهیه آش ذوغ
مواد مورد نیاز | مقدار لازم | میزان کالری | |||
نخود | 350 گرم | – | |||
تره ، جعفری، شوید | 700 گرم | – | |||
برنج | 1پیمانه | هر قاشق 20 کیلوکالری | |||
دوغ | 2 لیتر | – | |||
سیر سرخ شده | 3 حبه | هر عدد 145 کیلوکالری | |||
پیاز سرخ شده | 1 عدد بزرگ | هر عدد5 کیلوکالری | |||
نمک و فلفل | به مقدار لازم | – | |||
نعناع خشک | 2 قاشق غداخوری |
طرز تهیه آش دوغ اصل اردبیل
مرحله اول:
در این مرحله باید برنج و نخود خود را حتما خیس کنید. سعی کنید نخود را از شب قبل و برنج را چند ساعت قبل از پخت حتما با نمک خیس کنید.
مرحله دوم:
پس از آنکه نخود را خیس کردید، در اینمرحله در قابلمهای نخودها را بریزید و روی آن آب بریزید و به مدت دو ساعت کاملا بپزد.
مرحله سوم:
حال جداگانه سیرها را با روغن کنجد فرابکر ورژن سرخ کنید و به همراه برنج در قابلمهای پر از آب بریزید تا خوب بپزد دقت کنید که برنج شما له نشود و کمی آب در قابلمه شما باشد.
مرحله چهارم:
حال پس از آنکه یک ساعت گذشت سبزی آش خود را به محلول اضافه کنید و اجازه دهید تا خوب بپزد.
مرحله پنجم:
در این مرحله دوغ را همراه ادویه و نعناع داغ را با روغن کلزا فرابکر تفت دهید.سپس آنهارا اضافه کنید و هر از گاه هم بزنید تا آش دوغ کاملا جا بیفتد. (بهتر است درب ظرف را نگذارید چرا که احتمال دارد دوغ در اثر جوشیدن زیاد ببرد.) توجه کنید برای تهیهی آش دوغ اردبیل بهتر است دوغ شما کمی ترش باشد اما نه بیش از حد. بهترین گزینه هم دوغ محلی است.
نکات کلیدی تهیهی آش دوغ:
– از دوغ گازدار استفاده نکنید بهتر است محلی باشد و به همراه نعناع خشک باشد تا طعم بهتری داشتهباشد.
– می توانید اگز سیر دوست ندارید پیاز طلایی به مواد خود اضافه کنید.
-بعضی ها دوست دارند اینآش را با گوشت قلقلی میل کنند بهتر است از قبل به همراه پیاز رنده شده توپک های کوچکی درست کنید و خوب در روغن سرخ کنید.
-برای این آش محلی می توان از انواع سبزی کوهی و محلی استفاده کرد. مثلاً در بعضی مناطق از گیاه لوشه، گل آقا (گیلاخه) و کنگر هم در آش دوغ استفاده میکنند.
– مواظب باشد تا دوغ آش خود را مرتبا هم بزنید تا نبرد.
– اگر آش شما رقیق شد درب آن را بردارید تا کمی آب آن تبخیر بشود.
– حتماً در اینآش، از برنج یا خرده برنج ایرانی استفاده کنید که عطر آن را عالی میکند.
– گفتهشده که فلفل سردی آش را میگیرد. میتوانید آن را داخل آش بریزید.